Violența în cauzele, consecințele și prevenirea adolescenței

Violența în cauzele, consecințele și prevenirea adolescențeiviolența în adolescență Este constituită din manifestări de agresivitate care sunt îndreptate spre egali, rude sau figuri de autoritate.
În primul rând, trebuie să diferențieze această violență de rebeliune adolescent, care este concepută ca o etapă de tranziție în care copiii se modifica rolurile lor în societate, astfel încât, în cele mai multe cazuri, nu ar trebui să fie un motiv de alarmă.

În societatea de astăzi observăm o creștere a comportamentului violent de către adolescenți în contexte diferite și în toate grupurile-familii sociale ale unei clase de joasă înaltă, medie și mare.

Unde apare violența adolescentă?

În ceea ce privește scenariile în care apare violența în rândul adolescenților, constatăm că ele apar de regulă în:

- Violența acasă

Este obișnuit ca familiile în care există unul sau mai mulți copii adolescenți să fie în situații de conflict, datorită modificării normelor, a cerințelor copiilor etc.
Situația este agravată dacă există lupte fizice între doi sau mai mulți membri ai familiei.

- Violența între cuplurile adolescente

Datele colectate din cercetarea privind violența între cupluri de adolescenți sunt alarmante.
În mod surprinzător, acest tip de violență continuă să crească și este realizat atât de băieți, cât și de fete.
Multe dintre comportamentele care nu sunt de obicei percepute sunt: ​​controlul asupra celuilalt, gesturi de umilire, forțate să aibă relații sexuale etc.

- Violența la școală

Din păcate, datele colectate în țara noastră arată că există numeroase cazuri de agresiune în rândul tinerilor și adolescenților.
Aceste comportamente violente au fost studiate pe scară largă și există multe cauze care continuă să apară, cum ar fi:
 • rolul peerului care acționează ca spectatori,
 • victimele care nu raportează situația lor de hărțuire,
 • Comportamentele violente fac ca agresorul să scape cu el.
În plus, este necesar să se sublinieze manifestările de violență pe care unii studenți le desfășoară asupra cadrelor didactice.
În acest sens, ar trebui luate mai multe măsuri pentru a preveni apariția acestor comportamente violente în cadrul școlii.

- Violența stradală

Unele grupuri de adolescenți se reunesc pentru a forma bande sau bande de stradă, cu scopul de a asaltează oameni sau de a comite acte criminale, cum ar fi jafuri izolate indivizi sau establishments-.
Este, de asemenea, un motiv de alarmă că adolescenții se bucură și se distrează să facă rău animalelor fără stăpân.
Există multe videoclipuri care au fost colectate de la bătăi la animale fără apă, ducând la daune ireparabile și chiar moarte.
Acest comportament cu animale nu ar trebui perceput în nici un moment ca un comportament normal, legat de stadiul adolescentului.
Este un motiv bun pentru a efectua un studiu psihologic al adolescentului și, dacă este necesar, pentru a efectua o intervenție specifică.

- Cyberbullying

Aceasta este o problemă cu care tinerii trebuie să se confrunte acum, deoarece acțiunea agresorilor lor nu se încheie când orele de școală se termină.
Hărțuirea poate apărea prin mesaje amenințătoare, publicarea fotografiilor sau videoclipurilor degradante, tachinarea și insultele publice în rețelele sociale etc.
În plus, în ultimii ani au existat cazuri în care au apărut videoclipuri ale fetelor care fac sex.
Aceasta este o altă formă de violență, deoarece amenință intimitatea și integritatea adolescentului în cauză.

Modalități de manifestare a violenței în adolescență

Apoi, diferențiem diferitele manifestări ale violenței care se regăsesc printre populația adolescentă - unele dintre ele putând să meargă neobservate -.
Unele dintre ele sunt:

- Violența verbală

Violența verbală se normalizează în societatea noastră, mai ales atunci când este percepută în rândul tinerilor care au confruntări aparent neimportante.
Câteva exemple de violență verbală pot fi insulte, strigate etc. și pot provoca atât de multe daune psihologice ca și violența fizică - mai ales când apare frecvent.

- Violența fizică

Violența fizică este mai alarmantă deoarece poate provoca daune corporale grave.
De obicei, ele implică pedepse mai mari și, uneori, agresorii trebuie să facă un raport cu justiția.
Loviturile, loviturile și loviturile sunt exemple ale acestui tip de violență în rândul adolescenților.

- violență / abuz psihologic

Deși este un fel mai subtil de violență cauzează probleme grave asupra victimei, cum ar fi stima de sine scazuta, lipsa de autonomie, frica de partenerul tau, etc.
Câteva exemple de violență psihologică sunt următoarele:
 • înjosire. Această formă de violență este foarte comună. Se referă la faptul că unii oameni ofensează cealaltă persoană, mai ales când o fac public.
 • desconsiderările. Se referă la comportamentul indiferenței care face victima acestui abuz să se simtă rău.
 • amenințări. Un adolescent poate să-i constrângă pe o altă persoană, astfel încât să ajungă să obțină ceea ce dorește.Această atitudine va provoca un sentiment de triumf în agresor, care va alege să folosească în mod repetat această metodă.

Cauzele violenței în adolescență

Cauzele violenței în populația tânără sunt numeroase. În studiile pe această temă, atenția sa concentrat asupra tipului familiei de origine, în special.
Astfel, am constatat că aspectele familiale care promovează cea mai mare parte a violenței adolescenților sunt:
 • Absența părintească abandonarea tatălui sau a mamei - în totalitate sau parțial.
 • Familie nestructurată.
 • Stiluri educative autoritare - în care adolescentul nu poate negocia regulile - sau prea permisiv - în care există absența totală a normelor -.
Alte aspecte care sporesc manifestarea comportamentului agresiv sunt următoarele:
 • Consumul de substanțe. Alcoolul și drogurile ilegale cauzează adesea comportamente violente, cum ar fi luptele, luptele și agresiunea.
 • Lipsa atenției individualizate în școli. Uneori se întâmplă ca profesorii să nu avertizeze despre comportamentele inacceptabile care apar în cadrul școlii, astfel încât să nu poată fi efectuată o intervenție specifică.
 • Dorințe de acceptare a grupului de egali. Recunoașterea socială aduce adolescenților anumite avantaje, cum ar fi sentimentul de apartenență la un grup, creșterea stimei de sine și creșterea satisfacției lor de viață.
Prin urmare, mulți tineri nu se tem de comportamentul violent față de cei mai slabi, pentru a căuta aprobarea grupului lor de prieteni.

Consecințele violenței adolescenților

După cum vă puteți imagina, tot ceea ce a comentat până acum are un impact negativ asupra adolescenților care suferă de violență în prima persoană.
În ceea ce privește victimele, s-au observat numeroși indicatori ai dezechilibrului psihologic, cum ar fi:
 • Izolarea socială.
 • Performanță scăzută în școală.
 • Probleme de anxietate
 • Depresie.
 • Idei sau încercări de sinucidere.
 • O mai mare nemulțumire față de viața lui.
 • Probleme din propria familie.
În general, victimele nu solicită ajutor din partea rudelor sau cunoștințelor, așa că ar trebui să fiți conștienți dacă bănuiți că copilul dumneavoastră se află în această situație.

Cum să preveniți agresiunea adolescenților

La adolescenți este deosebit de dificil să interveniți pentru a ajuta la corectarea unor comportamente maladaptive, datorită detașării părintești pe care tinerii încearcă să o realizeze.
Cu toate acestea, există multe lucruri care vă sunt în puterea de a evita consecințele derivate din violența în rândul tinerilor.
Este recomandabil să începeți să observați comportamentele violente pe care copilul dvs. le manifesta de când este mic, acordând o importanță deosebită pentru el de la vârsta de 10 ani.
Este important să lucrați dezvoltarea emoțională, să explicați situațiile în care ați acționat greșit și să vă învăț să vă puneți în locul celuilalt.
Toate acestea vă vor ajuta să vă dezvoltați empatia și această abilitate vă va ajuta să manifestați un comportament mai puțin violent față de ceilalți oameni.
Pe de altă parte, în legătură cu problema violenței dintre cupluri, până acum câțiva ani, atenția sa concentrat doar pe intervenția cu agresorul.
Totuși, se pare că lucrarea ar trebui să fie făcută în același mod cu persoana care a fost maltratată - fizică, psihologică etc. -.
Acest lucru se datorează faptului că, așa cum sa demonstrat, femeile care primesc abuz trebuie să își îmbunătățească aptitudinile sociale, printre altele, pentru a avea o relație adecvată.
Prin urmare, dacă copilul are probleme în legătură cu partenerul său, ar trebui să încercați să dezvoltați, cu ajutorul unui specialist, abilitățile necesare pentru a avea relații satisfăcătoare.
În ceea ce privește agresiunile, fie că le îndepliniți, fie că le primiți, veți avea nevoie de sprijin și ajutor din partea familiei, pentru a putea pune capăt acestei situații.
Dacă copilul dvs. este victimă a agresiunii, puneți mijloacele de prevenire a pericolului, avertizați profesorii, implicați în educația lor și asigurați-vă că această situație nu se va întâmpla din nou.
În unele cazuri, hărțuirea este destinată copiilor cu anumite tipuri de dizabilități fizice sau psihice, deci ar trebui să întrebați mai mult dacă copilul are aceste caracteristici.
În cazul în care se stabilește cu hărțuirea care ia o lungă perioadă de timp, s-ar putea lua în considerare adolescent sa schimbat de școală, care nu este etichetat ca fiind „rară“, a „laș“, etc.
Un alt factor important pe care trebuie să-l țineți cont este controlul consumului de alcool și de droguri.
În plus față de alte reacții adverse, puteți împiedica copilul să fie implicat în situații de violență.
Și voi, ce metode ați folosi pentru combaterea violenței adolescenților?

referințe

1. Alvarez-Solís, R .; Vargas-Vallejo, M. Violența în adolescență. Sănătatea în Tabasco (2002).
2. Andrés Montero Gómez. Adolescența și comportamentul de gen. Jurnal al studiilor de tineret (2006).
3. D. Moreno, E. Estévez, S. Murgui și G. Musitu. Reputația socială și violența relațională la adolescenți: rolul singurătății, al respectului de sine și al satisfacției de viață. Psicothema 2009. Vol. 21, nr. 4, p. 537-542.
4. Isabel Menéndez Benavente.Adolescența și violența: criza sau patologia? (2006).
5. J. Cáceres Carrasco. Violența fizică, psihologică și sexuală în contextul cuplului: rolul contextului clinic și al sănătății. Vol. 15, nr. 1, 2004, p. Colegiul Oficial al Psihologilor din Madrid.
Imaginea sursă 1.